Nasze WTZ to miejsce, gdzie osoby z niepełnosprawnością intelektualną uczą się samodzielności.

„Tęcza”

Odkrywają swoje możliwości, pokonują swoje słabości i stają się dojrzałymi obywatelami, którzy wiedzą
co chcą robić w życiu. Stanowimy zgraną ekipę która lubi, chce i potrafi razem się uczyć, pracować, modlić, podróżować i zdobywać nasze własne szczyty. Tworzymy wspólnie przestrzeń, w której każdy może być sobą.

WTZ „Tęcza” istnieje od 1 stycznia 2001 r. Swoje miejsce znalazło w nim 20 uczestników.

W warsztacie funkcjonują 4 pracownie:

• gospodarstwa domowego
  • hafciarsko – krawiecka
  • komputerowo – techniczna
  • plastyczna

Uczestnicy biorą również udział w zajęciach z zakresu rehabilitacji ruchowej, psychoterapii, teatroterapii, biblioterapii i wielu innych.

Rehabilitacja społeczna i zawodowa prowadzona w naszym warsztacie wyposaża uczestników
 w umiejętność radzenia sobie w sytuacjach trudnych, uczy zaradności życiowej, podejmowania decyzji
 i samodzielności na miarę  możliwości ich funkcjonowania.

Jednym z głównych kierunków naszych działań jest aktywizacja zawodowa naszych uczestników. Zanim jednak skonfrontują swoje umiejętności z realnym rynkiem pracy, są przygotowywani do tego w naszych pracowniach. Podczas zajęć terapeutycznych nabywają różnego rodzaju umiejętności prozawodowe. Szczególną wartość w procesie rozwijania ich kompetencji zawodowych mają praktyki zawodowe, organizowane przez nasz warsztat poza placówką. Jeżeli chcielibyście poznać nas lepiej to zapraszamy do odwiedzenia naszego profilu w mediach społecznościowych:

Jeżeli jesteś osobą z niepełnosprawnością, jeżeli posiadasz orzeczenie o stopniu niepełnosprawności ze wskazaniem do terapii zajęciowej, jeżeli chciałbyś się rozwijać, jeżeli chciałbyś poznawać ludzi i świat, jeżeli chciałbyś spróbować swoich sił w pracy zawodowej to to miejsce jest dla Ciebie.

Godziny otwarcia:

7:30-15:30 (od poniedziałku do piątku)

Adres:

Kierownik Małgorzata Ambroży