Warsztat Terapii Zajęciowej

„PRZYSTAŃ”

Warsztat Terapii Zajęciowej „PRZYSTAŃ” istnieje od 2002 r. Nasza placówka mieści się
 w Zielonej Górze przy ul. Kożuchowskiej. Rehabilitacją społeczno-zawodową obejmuje 25 uczestników z niepełnosprawnością intelektualną. Naszym zadaniem jest  ich usamodzielnienie i przygotowanie do życia i pracy zawodowej.

Potrzebne cechy psycho-fizyczne i umiejętności rozwijane są pod okiem wykwalifikowanej kadry instruktorów terapii w pracowniach

• gospodarstwa domowego
  • plastycznej
  • bukieciarsko-krawieckiej
  • komputerowej
  • technicznej

Raz w tygodniu grupa z pracowni gospodarstwa domowego organizuje dzień łasucha- uczestnicy pieką dla wszystkich ciasto lub pizzę. Między zajęciami odbywają się ćwiczenia ruchowe, sportowe, muzyczne, spacery, uroczystości imieninowe i świąteczne. Organizujemy też wycieczki krajoznawcze i zawodowe.

Od kilku lat kontynuujemy praktyki zawodowe na terenie skansenu w Ochli.

Opiekujemy się niektórymi ogródkami przy muzealnych chatach. Na terenie skansenu odbywają się imprezy integracyjne , ogniska. Nasi podopieczni chętnie pracują i odpoczywają na łonie przyrody. Bierzemy udział w licznych konkursach artystycznych i sportowych. Uczestnicy i ich rodziny objęci są opieką psychologiczną.

Dane do kontaktu:

Kierownik Barbara Dziewulak